Mark van den Berg

marksiteNa het VWO in Leiden heb ik de opleiding Milieukunde aan de Universiteit Utrecht afgerond. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als milieuadviseur ben ik een jaar op reis gegaan naar Zuid- en Midden Amerika. Ik ben een aantal maanden docent Engels op de Galapagos eilanden geweest. Weer terug in Nederland heb ik de verkorte PABO gedaan en gewerkt bij Movares, CITO en een BSO.

In 2005 was ik mentor bij het Arbeidstrainingscentrum van het Orthopedagogisch Centrum (Lijn 5/OPL) te Maartensdijk. Ik gaf daar omgangskunde, sportlessen en regelde stages of werk voor jongeren die niet thuis kunnen wonen. Ik merkte dat sporten heel goed is voor de jongeren zelf en voor de sfeer in de groep. Jongeren voelden zich prettiger na een middag sporten en wie zich prettig voelt, kan eerder aan het werk of op stage.

Van 2007 tot de zomer van 2009 ben ik jobcoach bij Stichting Jobstap geweest. Mijn taak was het begeleiden van jongeren die op het speciaal onderwijs hebben gezeten naar- en op het werk. Denk aan jongeren met gedragsproblemen, met autisme, praktijkschoolverlaters of moeilijk lerende jongeren met een wajong-uitkering. Ook van een aantal volwassenen was ik de jobcoach. Van zomer 2009 tot eind 2013 ben ik Vestigingsmanager Jobstap Utrecht en Amsterdam geweest. Ik was ervoor verantwoordelijk dat beide vestigingen goed draaiden, dat de jobcoaches plezierig en effectief konden werken en dat er voldoende werk binnenkwam. Een mooie baan!

Daarna hebben Susanne Termaat en ik ‘SARA Werkt’ opgericht. SARA staat voor Samen Richting Arbeid. Susanne, Els en ik begeleiden mensen naar- en op het werk. Jonge mensen, oudere mensen, van speciaal onderwijs tot universitair geschoolde mensen. In mijn eigen leven ben ik regelmatig van baan gewisseld. Hier heb ik nooit spijt van gehad, omdat er (achteraf gezien) altijd iets beters/leukers voor in de plaats kwam. Ik tennis en zwem regelmatig. Sinds mijn studententijd speel ik zaalvoetbalcompetitie met een vriendenteam. Dit is alweer het 25e jaar.