Mark van den Berg

marksite

Na het VWO in Leiden heb ik de opleiding Milieukunde aan de Universiteit Utrecht afgerond. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als milieuadviseur ben ik een jaar op reis gegaan naar Zuid- en Midden Amerika. Ik ben toen docent Engels op de Galapagos eilanden geweest en heb vrijwilligersprojecten gedaan in Ecuador, Peru en Costa Rica. Weer terug in Nederland heb ik de verkorte PABO gedaan en gewerkt bij Movares, CITO en een BSO. In mijn eigen leven ben ik regelmatig van baan gewisseld (zie ook hieronder). Soms een moeilijk besluit, maar ik heb er nooit spijt van gehad omdat er (achteraf gezien) altijd iets beters/leukers voor in de plaats kwam. Ik tennis, fiets en zwem regelmatig. Sinds mijn studententijd speel ik zaalvoetbalcompetitie met een vriendenteam. Volgend jaar spelen we al 30 jaar samen, als Corona het toelaat, en word ik Abraham die bij SARA Werkt :).

Mijn banen de afgelopen 15 jaar:

In 2005 was ik mentor bij het Arbeidstrainingscentrum van het Orthopedagogisch Centrum (Lijn 5/OPL) te Maartensdijk. Ik gaf daar omgangskunde, sportlessen en regelde stages of werk voor jongeren die niet thuis kunnen wonen. Ik merkte dat sporten heel goed is voor de jongeren zelf en voor de sfeer in de groep. Jongeren voelden zich prettiger na een middag sporten en wie zich prettig voelt, kan eerder aan het werk of op stage.

Van 2007 tot de zomer van 2009 ben ik jobcoach bij Stichting Jobstap geweest. Mijn taak was het begeleiden van jongeren die op het speciaal onderwijs hebben gezeten naar- en op het werk. Denk aan jongeren met gedragsproblemen, met autisme, praktijkschoolverlaters of moeilijk lerende jongeren met wajong. Ook van volwassenen was ik de jobcoach.

Van zomer 2009 tot eind 2013 ben ik Vestigingsmanager Jobstap Utrecht en Amsterdam geweest. Ik was ervoor verantwoordelijk dat beide vestigingen opgezet werden, goed draaiden, dat de jobcoaches plezierig en effectief konden werken en dat er voldoende werk binnenkwam. Een mooie baan!

Daarna hebben Susanne Termaat en ik ‘SARA Werkt’ opgericht. SARA staat voor Samen Richting Arbeid. Susanne, Els, Maybelline, Lina en Richelle (vanaf september 2020) en ik begeleiden mensen naar- en op het werk. Jonge mensen, oudere mensen, van speciaal onderwijs tot universitair geschoolde mensen. Bij FC Utrecht ben ik 3 jaar, in opdracht van UWV, aan de slag geweest met groepen jongeren met wajong. We werkten in stadion Galgenwaard en combineerden dit met een dagdeel sport. Verder zochten we werk, want het einddoel was een betaalde baan. We hebben jaren mooie resultaten met dit project ‘Leven als een Jonge Prof’ geboekt. Susanne en ik gaan ons nu focussen op een ander mooi project in het sociaal domein (waarover later meer). SARA Werkt bestaat alweer bijna 7 jaar, de tijd vliegt door!